hétfő

GAZOK

Takarékoskodjunk munkánkkal és pénzünkkel, ne ültessünk kőkertünkbe egynyárikat. Törpe örökzöldek, talajtakaró rózsák helyet kaphatnak benne, de jobban járunk, ha inkább kertünk mellé telepítjük őket. Vigyázzunk; a terülő borókafélék idővel hatalmasra fejlődhetnek, árnyékukat semmi nem kedveli.
A környékre se engedjünk erősen sarjadzó növényeket! /Aranyvesszőt, mogyorót, dísznádat, orgonát, trombitafolyandárt, stb. /. A gyökerek benőnek a kert alá és az előtörő sarjak lehetetlenné, teszik a kert fenntartását. /Ezek a növények a "birtok" egyéb részein is problémát okozhatnak. /
Válasszunk telepesedő, fénykedvelő örökzöldeket. Ültessünk vegyesen különböző színűeket, elfekvőket és magasabbakat. Vigyázzunk; a felállók ne egész nap árnyékolják az alacsonyabbakat. (Kedvenceim az OPUNTIÁK, Cilindropuntiák. Még soha, egyetlen egy sem fagyott el kőkertemben -és azokban a kertekben sem, amit másoknak épitettem- az elmult 20 évben. Velük szemben a szintén ajánlott agavéból még egyet sem sikerült életben tartanom télen a szabadban. Lehet, bennem van a hiba, de az opuntiák biztosan strapabiróbbak! Ha nem a "DEMO" részben vázolt kialakitást választja, akkor is vigyázzon, a kaktuszok gyökérnyakánál ne tudjon megállni a viz! Elfagyásra nem, de elrothadásra hajlamosak, pl. ha a lehulló őszi avar belepi őket és megfogja a csapadékot. Soha ne takarja őket semmivel és mulcsozásra ne is gondoljon!)
Lehetünk igényesek és kialakíthatunk elkülönített részeket :a. - származásuk szerint /amerikai, afrikai, stb. / b. - eredeti környezetük szerint /magas hegységből, sivatagból, stb. származó növények / , de ezt kis otthoni kőkertekben nem szoktuk. Itt inkább arra törekszünk, az év minden szakában - télen is! - legyen éppen virágzó folt, a kert beilleszkedjen a környezetbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha hagysz Email c.-et, válaszolok